- at de eksisterende centerområder; bymidterne, bydelscentrene og lokalcentrene fortsat fungerer som midtpunkter i bysamfundene
- at fremtidige initiativer understøtter den fastlagte centerstruktur. Nye butikker skal som hovedregel lokaliseres inden for bymidterne og centerområderne
- at skabe en blanding af boliger, arbejdspladser, indkøbsmuligheder, offentlige og private servicetilbud samt kultur- og fritidstilbud i de enkelte bysamfund
- at nye servicefunktioner – både offentlige og private - kan understøtte bymiljøerne ved at tiltrække flere besøgende og dermed skabe liv på handelsgaderne gennem en større del af døgnet
- at undersøge mulighederne for etablering af nye former for anvendelse af stueetagerne i centerområderne
- at give mulighed for opførelse af nye boliger, der kan understøtte det lokale kundegrundlag samt øge oplevelsen af byliv
- at skabe attraktive byrum og mødesteder, der skal understøtte det lokale by- og handelsliv. Arbejdet med at skabe mødesteder og byrum skal ske i dialog og samarbejde med lokale interessenter
- at grønne omgivelser fortsat skal være en integreret del af byområderne.
- at Birkerød bymidte udvikles yderligere med boliger, butikker og byfunktioner
- at udvikle centerområdet i Holte således, at der er mulighed for at etablere nye butikker og boliger og skabe bedre sammenhæng til Holte Station og Holte Havn. Udvidelsen tager udgangspunkt i Helhedsplan for Holte bycenter
- at skabe sammenhæng og bedre forbindelse mellem Nærum Hovedgade, Nærum Erhvervsområde og Nærumvænge Torv
- Bistrup bydelscenter udvikles med boliger, mindre butikker og andre kundeorienterede byfunktioner
- at butiksforsyningen i bydelscentret i Vedbæk fastholdes
Bycentre og detailhandel
Rudersdal er generelt velforsynet med butikker, og en stor del af dagligvarehandelen foregår lokalt. Størstedelen af butikkerne ligger i Birkerød og Holte. Resten er fordelt i bymidten i Nærum, bydelscentrene Bistrup og Vedbæk samt en række lokalcentre. Butikker er en vigtig faktor for at skabe byliv, som også kan understøttes af andre hverdagsaktiviteter, oplevelser og lokale fællesskaber.
Kort over detailhandelsstruktur.
Vi arbejder for
Åbn / Luk alle
Retningslinjer
Åbn / Luk alle
Kommunens bymidter er placeret i Birkerød, Holte og Nærum. Bymidternes beliggenhed og afgrænsning fremgår af kort:
Kort over detailhandelsstruktur
-
Det maksimale bruttoetageareal til butiksformål i Birkerød bymidte er 25.000 m2
-
Det maksimale bruttoetageareal til butiksformål i Holte bymidte er 20.000 m2
-
Det maksimale bruttoetageareal til butiksformål i Nærum Hovedgade er 15.000 m2.
Størrelsen af den enkelte butik må maksimalt være 3.500 m2 bruttoetageareal for dagligvarebutikker og 2.000 m2 bruttoetageareal for udvalgsvarebutikker.
Dog gælder for den del af Holte bymidte der ligger syd for Dronninggårdsvej, at størrelsen af den enkelte butik maksimalt må være 100 m2 bruttoetageareal for dagligvarebutikker og 100 m2 bruttoetageareal for udvalgsvarebutikker.
Vedbæk Stationsvej, Vasevejscentret i Bistrup og Nærumvænge Torv er bydelscentre. Bydelscentrenes beliggenhed og afgrænsning fremgår af kort:
Kort over detailhandelsstruktur
Den overordnede ramme for omfanget af bruttoetagearealet til butiksformål i hvert af bydelscentrene er 5.000 m2. Størrelsen af den enkelte butik må maksimalt være 2.000 m2 butiksbruttoetageareal for dagligvarebutikker og 500 m2 butiksbruttoetageareal for udvalgsvarebutikker.
Dog gælder for Nærumvænge Torv gælder, at den overordnede ramme for omfanget af bruttoetagearealet til butiksformål er 6.000 m2. Størrelsen af den enkelte butik må maksimalt være 3.500 m2 butiksbruttoetageareal for dagligvarebutikker og 500 m2 butiksbruttoetageareal for udvalgsvarebutikker.
Følgende centre er lokalcentre:
- Lupinkrogen, Nørrevang og ved Kajerødbroen i Birkerød
- Bistrupvej / Birkerød Parkvej i Bistrup
- Butikker ved Søllerød Park i Søllerød
- Butikker ved Malmbergsvej i Gl. Holte
- Trørød Center i Trørød
- Butikker ved Skodsborg Strandvej / Skodsborgvej i Skodsborg.
Lokalcentrenes beliggenhed og afgrænsning fremgår af kort:
Kort over detailhandelsstruktur
Den overordnede ramme for omfanget af bruttoetageareal til butiksformål i hvert af lokalcentrene er 3.000 m2.
Størrelsen af den enkelte butik må maksimalt være 1.000 m2 bruttoetageareal til dagligvarebutikker og 500 m2 til udvalgsvarebutikker.
Nye butikker udenfor centrene tillades som hovedregel ikke, medmindre der kan dokumenteres et særligt behov, som ikke kan tilgodeses indenfor de eksisterende centre.
Der kan kun etableres enkeltstående butikker udenfor bymidter og centre under forudsætning af, at en lokalplan indeholder mulighed for dette, og at butikken alene betjener lokalområdets daglige forsyning.
Enkeltstående butikker må ikke ligge nærmere 500 meter i fugleflugt fra en eksisterende bymidte, et bydels- eller lokalcenter.
Størrelsen af den enkelte butik må maksimalt være 500 m2 bruttoetageareal til dagligvarebutikker og maks. 200 m2 bruttoetageareal til udvalgsvarebutikker.
Uden for bymidter og centre kan der udlægges arealer til butikker, der alene forhandler særligt pladskrævende varer.
To områder ved Birkerød Kongevej og Nærum Hovedgade er udpeget som områder, hvor der kan placeres butikker, der forhandler særligt pladskrævende varer.
Det maksimale bruttoetageareal til butikker, der forhandler særligt pladskrævende varer i området ved Birkerød Kongevej, er 25.000 m2.
Det maksimale bruttoetageareal til butikker, der forhandler særligt pladskrævende varer i området ved Nærum Hovedgade, er 10.000 m2.
Særligt pladskrævende varer omfatter fx: biler, lystbåde, campingvogne, planter, havebrugsvarer, tømmer, byggematerialer, grus-, sten- og betonvarer. Møbelbutikker kan placeres i områder for særligt pladskrævende varer, hvis der kan redegøres for, at en placering i bymidterne og bydelscentrene ikke er mulig.
Størrelsen af den enkelte butik må maksimalt være 5.000 m2.
I butikker, der forhandler tømmer og byggematerialer, kan der etableres et særligt afsnit med varer, der ikke er særligt pladskrævende, men som anvendes i forbindelse med tømmer og byggematerialer. Størrelsen for det særlige afsnit må ikke overstige 1.000 m2 bruttoetageareal.
Butikkerne kan kun placeres, hvor der er god og hensigtsmæssig adgang til trafikvejnettet.
I tilknytning til tankstationer, togstationer, stadioner, fritliggende turistattraktioner og lignende, der ligger uden for bymidter og centre, kan der udlægges arealer til butikker til brug for de kunder, der i øvrigt benytter anlægget på grund af dets primære funktion.
Størrelsen af den enkelte butik må maksimalt være 75 m2.
Lager, håndværks- og fremstillingsvirksomhed i centerområderne må kun etableres i tilknytning til butikkerne og kun i begrænset omfang.
Der skal anlægges det nødvendige antal parkeringspladser. Med mindre andet bestemmes i rammer for lokalplanlægningen, lokalplan, servitut eller lignende, skal der som minimum udlægges:
- En parkeringsplads pr. 25 m2 bruttoetageareal dagligvarebutik
- En parkeringsplads pr. 50 m2 bruttoetageareal udvalgsvarebutik og butik med pladskrævende varer
- En parkeringsplads pr. 50 m2 etageareal publikumsorienteret service
- En parkeringsplads pr. 50 m2 etageareal erhverv, kontor, institution, m.v.
- En parkeringsplads pr. bolig i centerområder
- En parkeringsplads pr. fem personer som et forsamlingslokale kan indeholde.
Der kan ikke opstilles nogen form for gevinstgivende spillemaskiner eller etableres spillehaller i kommunen.
Redegørelse
Åbn / Luk alle
De enkelte bysamfund skal indeholde en blanding af boliger, arbejdspladser, indkøbsmuligheder, offentlige og private servicetilbud samt kultur- og fritidstilbud.
De eksisterende centre, bymidterne, bydelscentrene og lokalcentrene skal fortsat fungere som midtpunkter i de lokale bysamfund.
Det tilstræbes, at bymidterne og bydelscentrene tilgodeser behovet for en god forsyning af dagligvarer og udvalgsvarer, og at lokalcentrene sikrer en decentral butiksforsyning af især dagligvarer.
Detailhandelsstrukturen skal fremme et varieret butiksudbud i de enkelte bysamfund i Rudersdal Kommune.
Detailhandelsstrukturen fastholder et hierarki af centertyper, som er spredt ud på de forskellige bysamfund, således at,:
- kommunens bymønster med en variation af bysamfund af forskellig identitet og størrelse understøttes
- de eksisterende bymiljøer understøttes, idet detailhandel er en del af et aktivt byliv
- lokalcentrene sikrer en decentral butiksforsyning af især dagligvarer
- bymidterne og bydelscentrene tilgodeser behovet for en god forsyning af dagligvarer og udvalgsvarer
- udpegningen af et areal til lokalisering af butikker, der forhandler pladskrævende varer ved Birkerød Kongevej og Nærum Hovedgade sikrer, at der er let adgang til det overordnede trafikvejnet.
Sammenfattende fastholdes det decentrale bymønster og den decentrale detailhandelsstruktur.
Kort over oplande viser et skøn over hvilke oplande, der forudsættes betjent med dagligvare- og udvalgsvarebutikker. De faktiske indkøbsmønstre er mere diffuse end kortene viser. Flere faktorer end nærhed spiller ind i valget af indkøbsmulighed, herunder attraktiviteten af de enkelte butikker og butiksområderne.
Detailhandelen i Rudersdal Kommune kan ikke tænkes isoleret. Den nordlige del af kommunen betjenes i et vist omfang af Hørsholm Bymidte både for så vidt angår dagligvarer og udvalgsvarer. De mindre byområder syd for Geels Bakke skønnes at betjene sig af bydelscentret i Virum.
Oplandene for udvalgsvarer er mere udefinerlige. Kommunen er opland til de regionale centre for udvalgsvarer i Lyngby og København.
Kort over oplande for dagligvarer
Kort over oplande for udvalgsvarer
Eksempler på centerfunktioner
Dagligvarebutikker:
Apotek, bager, blomsterbutik, charcuteri, chokolade-/konfekturebutik, delikatesse, fisk-/vildthandel, frugt-/grønthandel, helsekostforretning, kiosk, kolonial, materialist, ostehandel, pizzeria u. restaurant, parfumeri, servicestation m. kiosk, slagter/viktualie, smørrebrødsforretninger, supermarked, tobak-/vinhandel, varehus
Udvalgsvarebutikker:
Antikvitetshandel, antikvariat, babyudstyrsbutik, beklædning-/tøjbutik, bog-/papirhandel, boligudstyrsbutik, cykel-/knallertbutik, dyrehandel, el-installatør m. butik, farve-/tapethandel, fotoforretning, galleri/kunstbutik, genbrugsbutik, glarmester m. butik, guldsmed/juveler, isenkræmmer, IT-/computerbutik, legetøjsbutik, låseservice m. butik, mobiltelefonbutik, møbelbutik, musikinstrumentforretning, optiker, pejsebutik, plade-/musikbutik, plante-/havecenter, radio-/tvforretning, skotøjsbutik, sportsbutik, tæppe-/gulvbutik, hørecenter, udlejningsforretning, urmager, vvs-installatør m. butik
Publikumsorienteret service herunder særlige offentlige formål:
Avisredaktion, bank, bedemand, bibliotek, café/bodega, ejendomsmægler, fitnesscenter, fotoatelier, frisør, hotel, hundesalon, hælebar, museum, netcafé, pizzeria m. restaurant, posthus, rejsebureau, renseri, restaurant, solcenter, take away, teater, vaskeri
Liberalt erhverv:
Kontor, administration, klinik (læge, dyrelæge, psykolog, hudpleje, akupunktur, fysioterapi m.m.), køreskole, reklamebureau, tegnestue
Opgørelsen af bruttoetagearealer og omsætning er udført i november 2020 i forbindelse med udarbejdelsen af en detailhandelsanalyse.
Der var 172 butikker i Rudersdal kommune i november 2020, heraf udgjorde dagligvarebutikker 46 %, udvalgsvarebutikker 45 %, mens 9 % var butikker med særlig pladskrævende varer.
De største udbudspunkter er Birkerød bymidte og Holte bymidte. Her ligger knap halvdelen af dagligvare- og udvalgsvarebutikkerne i Rudersdal kommune.
Det samlede butiksbruttoareal er opgjort til 93.300 m2 i Rudersdal kommune, heraf udgør bruttoarealet til dagligvarer 39 %, udvalgsvarer 22 % og 39 % butikker med særlig pladskrævende varer.
Den samlede detailhandelsomsætning var i 2019 knap 2 mia. kr. inkl. moms i Rudersdal kommune, heraf udgør udvalgsvareomsætningen 21 %. Omsætningen i Birkerød bymidte udgjorde ca. 380 mio. kr., i Holte bymidte ca. 420 mio. kr. og i Nærum bymidte ca. 160 mio. kr.
Det skal tilstræbes, at tilgængeligheden til kollektive og private transportmidler er bedst mulig og sikrer borgerne adgang til butikker samt privat og offentlig service.
Områderne med detailhandel er typisk beliggende på lokaliteter, som er lettilgængelige via vej- og stinettet samt via kollektiv transport.
Bymidterne ligger tæt på overordnede trafikveje, stationer og betjenes af kollektiv bustrafik.
Bydelscentrene ligger tæt på trafikveje og betjenes af kollektiv bustrafik.
Lokalcentrene er beliggende ved trafikveje og betjenes af kollektiv bustrafik.
Butikker med pladskrævende varer placeres ved Birkerød Kongevej og Nærum Hovedgade.
Udpegningen af arealer til lokalisering af butikker, der forhandler pladskrævende varer ved Birkerød Kongevej og Nærum Hovedgade sikrer, at der er let adgang til det overordnede trafikvejnet.
Rudersdal lægger i overensstemmelse med principperne i Fingerplan 2019 vægt på at give mulighed for at bygge tættere i de stationsnære områder, så Rudersdal får mulighed for at skabe byudvikling omkring stationerne. Det understøtter potentialerne for at skabe levende bymiljøer. Byfunktioner af regional karakter skal fortrinsvis placeres stationsnært ved knudepunktsstationer.
Bymidter:
- Birkerød Station: Birkerød bymidte har stationsnær beliggenhed i forhold til Birkerød Station, som er knudepunktsstation. Heraf er den del af Hovedgaden, der ligger nord for Søndervangen udenfor det stationsnære kerneområde.
- Holte Station: Holte bymidte ligger indenfor det stationsnære kerneområde.
- Nærum Station: Med vedtagelsen af Fingerplan 2019 blev Nærum Station udpeget som et særligt lokaliseringsområde. Herved er der mulighed for at planlægge større kontorbyggerier på over 1.500 m2 i Nærum Erhvervsområde. Nærum Hovedgade ligger uden for det stationsnære område.
Bydelscentre:
- Vedbæk Stationsvej ligger indenfor det stationsnære kerneområde.
I kommunen ønskes der ikke opstilling af gevinstgivende spillemaskiner eller etablering af spillehaller. Spillehaller og lokaler til spillemaskiner understøtter ikke den ønskede karakter i kommunen generelt og i centerområderne i særdeleshed, fordi de har en indadvendt og lukket karakter.
Kommunalbestyrelsen har fået udarbejdet forskellige visionsplaner for kommunens bymidter. De benyttes i forskelligt omfang som inspirationsgrundlag for planlægningen i de pågældende områder.
- Kommunalbestyrelsen har i 2020 vedtaget en helhedsplan for Holte bymidte. Helhedsplanen sætter overordnede strategiske rammer og mål for den fremtidige udvikling af Holte bymidte. Helhedsplanen peger blandt andet på nye byggemuligheder for boliger og erhverv, en mere effektiv udnyttelse af parkeringsarealerne, bedre sammenhæng mellem stationen, Holte Havn og bymidten, samt et løft af arkitektoniske kvaliteter og byrum.
- For Nærum blev der i 2016 udarbejdet en visionsplan, der sætter de overordnede rammer for, hvordan Nærum kan udvikles som en erhvervsby med attraktive byrum, der binder den omkringliggende by sammen. Visionen bliver i 2021 fulgt op af en rammelokalplan for området.
- For Birkerød bymidte er der blevet udarbejdet to visionsplaner inden for de seneste 10 år. De to planer udpeger blandt andet vigtige forbindelser og sammenhænge i byen, eksisterende og fremtidige opholdsrum, samt mulighed for at opføre flere boliger i bymidten. Handelsstandsforeningen og ejerforeningen har i fællesskab etableret et byforum til understøttelse af by-og handelslivet.
Helhedsplan for Holte bycenter
En ny revision af landsplandirektiv for detailhandel i hovedstadsområdet trådte i kraft den 1. januar 2019. Det nye direktiv giver ændrede muligheder for planlægning af detailhandel. Det betyder, at fastlæggelse af beliggenhed og maksimalt bruttoetageareal til butiksformål i kommunens bycentre nu fastlægges lokalt i kommuneplanlægningen.
Direktivet har medført en liberalisering af detailhandlen i hovedstadsområdet. Det forventes derfor, at den fremtidige detailhandel vil blive koncentreret i færre, men større handelscentre. Det betyder, at detailhandlen i Rudersdal i fremtiden kan forvente øget konkurrence fra eksempelvis Lyngby, Hillerød og Kokkedal.
Landsplandirektiv for detailhandel i Hovedstadsområdet (Erhvervsstyrelsens hjemmeside)