Anden planlægning
Kommuneplanen er omfattet af planlovens princip om rammestyring. Det betyder, at kommuneplanen skal være i overensstemmelse med overordnet planlægning. På den måde sikrer man sammenhæng mellem tiltag på det kommunalpolitiske niveau og de overordnede landspolitiske intentioner.
Den overordnede planlægning, der er relevant for Rudersdal Kommune, er landsplandirektiverne Fingerplan 2019, Landsplandirektiv for detailhandel i hovedstadsområdet, Grønt Danmarkskort, Natura 2000-planen, Vandplanen, den statslige trafikplan og andre statslige sektorplaner.
Kommunerne er herudover forpligtede til at sikre, at der tages højde for forhold, som går på tværs af kommunegrænserne.
Overordnet planlægning
Åbn / Luk alle
Fingerplanen er et landsplandirektiv, som fastsætter de overordnede rammer for hovedstadskommunernes fysiske planlægning og udvikling. Planen regulerer ikke direkte, hvad den enkelte borger kan, men har betydning for, hvor kommunerne kan planlægge fx ny byudvikling eller friluftsområder.
Hovedstadsområdet er inddelt i 4 delområder:
- Det indre storbyområde ”håndfladen”
- Det ydre storbyområde ”byfingrene”
- De grønne kiler
- Det øvrige hovedstadsområde.
Rudersdal Kommune er beliggende i det ydre storbyområde, ”byfingrene”, og de grønne kiler. Kommunen indeholder både en del af den byfinger, der går langs kysten mod Helsingør, og den der går mod Hillerød. Birkerød og Holte station ligger i Hillerødfingeren, mens Vedbæk og Skodsborg ligger i Helsingørfingeren.
Udbygningen af de planlagte byområder i Hillerødfingeren kan forventes at få betydning for størrelsen af den gennemgående trafik langs Kongevejen og ad S-togslinjen igennem Rudersdal Kommune. Der er et nyt supersygehus, en ny S-togsstation samt boliger og erhverv på vej i Hillerød Kommune i Hillerød fingeren.
Fingerplanens seneste revision i 2019 indeholdt væsentlige ændringer af betydning for Rudersdal Kommune.
- Nærum Erhvervsby er udpeget som særligt lokaliseringsområde med mulighed for indretning af kontorerhverv over 1.500 etagemeter på visse betingelser svarende til mulighederne i de stationsnære områder
- Mulighed for planlægning for ændret anvendelse af særligt værdifulde, eksisterende bygninger i de grønne kiler, under visse forudsætninger
- Et område ved Wesselsminde er udgået af grøn kile og kan ved lokalplanlægning overføres til byzone.
Herudover er der øvrige, mindre ændringer i afgrænsningen af de grønne kiler.
Kommuneplanens detailhandelsstruktur er i overensstemmelse med landsplandirektivets bestemmelser om detailhandel. Du kan læse mere på kommuneplanens afsnit om Bycentre og detailhandel.
Landsplandirektivet udgør det overordnede grundlag for kommunernes planlægning for detailhandel i hovedstadsområdet.
Direktivet fastlægger beliggenheden af centerstrukturen med bymidter og bydelscentre i hovedstadsområdet.
Birkerød, Holte og Nærum er udpeget som bymidter. Kommunalbestyrelsen fastsætter selv afgrænsningen og rammen for det maksimale etageareal i bymidterne.
I det indre og det ydre storbyområde, herunder Rudersdal Kommune, udpeger kommunerne selv bydelscentre og det maksimale butiksetageareal efter planlovens regler. Tidligere har maksimum for bydelscentre været på 5.000 m2, hvilket har været gældende for centerområderne i Vedbæk, Nærum Vænge Torv og Bistrup.
Den seneste revision af landsplandirektivet for detailhandel indeholdt nogle væsentlige ændringer af betydning for Rudersdal kommune.
- Kommunalbestyrelsen kan nu selv udpege bydelscentre og det maksimale butiksetageareal.
- Der er udpeget et nyt aflastningscenter ved Firskovvej i Lyngby-Taarbæk Kommune.
- Der udpeges en ny bymidte i Kokkedal.
Landsplandirektiv om detailhandel i hovedstadsområdet (Erhvervsstyrelsen.dk)
Kommuneplanen forholder sig til arealinteresser i sektorplanerne for vejnettet, den kollektive trafik, jernbanenettet, vandforsyning, samt udstrækningen af højspændingsjordledning og gasledning.
Kommuneplanen giver mulighed for udvidelse af Helsingørmotorvejen fra fire til seks spor på strækningen mellem Øverødvej og Isterød jf. lov nr. 528 af 26. maj 2010 om udbygning af Helsingørmotorvejen mellem Øverødvej og Isterød. Læs mere om infrastrukturen på siden om Trafik og grønne veje.
Langs Helsingørmotorvejen løber en 132 kV højspændingsjordledning. Kommuneplanen har ikke arealreservationer, der forhindrer adgangen til denne.
Adgangen til gasledninger er uændret med denne kommuneplan.
Kommuneplanen er ikke i strid med sektorplanen for vandforsyning, herunder Sjælsøledningen (til Gentofte), hovedledninger og råvandsledninger, samt kildepladszoner og vandboringer.
Kommuneplanen opretholder alle Natura 2000-områder. Læs mere på siden om Natur.
De kommunale handleplaner på natur- og vandområdet er indarbejdet i kommuneplanen. Læs mere på siden om Vandmiljø.
Nabokommuner
Åbn / Luk alle
Rudersdal Kommune grænser op til Lyngby-Taarbæk, Furesø, Allerød og Hørsholm kommuner. Kommuner forventes at bidrage til oprettelsen af og deltagelsen i forpligtigende samarbejder med de myndigheder herunder nabokommuner, der har fælles interesser i det åbne land, byudvikling, centerstruktur, overordnet trafik, m.v.
Kommunen deltager på administrativt plan i forskellige mellemkommunale fora, hvor der udveksles erfaringer og foregår dialog. Kommunerne skal sikre de attraktive fritidsområder på tværs af kommunegrænserne. Således er der tværkommunale samarbejder om Grønt Danmarkskort, Mølleådalen, de grønne kiler ved Sjælsø og Furesøen og den fjerde grønne ring, som berører de nordvestlige dele af kommunen.
Mange af kommunens værdifulde landskaber, natur og vand strækker sig hen over kommunegrænserne.
Rudersdal Kommune samarbejder med Lyngby-Taarbæk Kommune om Mølleåen, Jægersborg Hegn og Furesøen, hvor naturbeskyttelsen er særlig vigtig. Der foregår endvidere et samarbejde om områderne Ørholm og Raadvad ved Mølleåen.
Rudersdal Kommune samarbejder med Furesø Kommune om arealerne ned til Furesøen og fredningen af Stavnsholtkilen. Kilen er et vigtigt grønt og rekreativt område for særligt Birkerød og Farum, men også for resten af regionen.
Mod nordøst grænser kommunen op til Folehaven, Hørsholm Kommune. Der foregår et samarbejde omkring landskabsarealet nord for Henriksholm.
Rudersdal Kommune deler mod nord landskabsinteresser med Allerød Kommune.
Mod nord ligger Sjælsø, som ejes af Gentofte Kommune. Her samarbejdes der om drikkevandsinteresserne og regulering af vandtilstrømning til Usserød å med henblik på at undgå oversvømmelser i Hørsholm.
Sammen med Allerød og Hørsholm kommuner arbejdes der på etablering af en sammenhængende sti omkring Sjælsø.