- at sikre tilgængeligheden til landskaber, hvor forskellige typer af geologiske formationer kan opleves
- at friholde udvalgte landskabstyper, så geologien kan erkendes
- at opretholde udsigtspunkter ved særligt interessante geologiske formationer
- at formidle geologien i kommunen bredest muligt.
Geologiske interesseområder
Rudersdal Kommune rummer en spændende og varieret geologi, som er formet af is, vand og vind. De grundlæggende landskabsformer er skabt primært af den seneste istid, som gennem flere isfremstød har formet landskabet.
Siden istiden har vand og vind bygget videre på landskabsformerne og medvirket til udformningen af et landskab med store bakker, dybe dale, spændende kystskrænter og et varieret dødislandskab.
Kort over geologiske interesseområder
Vi arbejder for
Åbn / Luk alle
Retningslinjer
Åbn / Luk alle
De geologiske interesseområder skal friholdes for anlæg og ændret arealanvendelse, som vil sløre mulighederne for at opleve geologien i området.
Inden for de geologiske interesseområder skal der generelt tilstræbes størst mulig adgang og mulighed for oplevelse og forståelse af de geologiske dannelsesformer.
Redegørelse
Åbn / Luk alle
I området omkring Rude Skov findes et meget bakket landskab bestående af store randmorænestrøg og dødislandskabsbakker og -lavninger.
Randmoræne er dannet ved at isen har skubbet sig frem over landet og skrabet store mængder sedimenter op foran sig. Efter istiden ligger disse blandede sedimenter (moræne) tilbage som store bakker, der fortæller om, hvilken retning isen har bevæget sig. Der er gode eksempler på randmoræne-bakker i Rude Skov med Maglebjerg som det højeste punkt, men også Højbjerg, Svinebjerg og Åsebakken er dannet som randmoræner.
Resten af Rude Skov og Birkerødområdet består mest af dødislandskaber, der er dannet i afsmeltningsfasen ved afslutningen af sidste istid. Dødislandskabet er kendetegnet ved et meget varieret højdeniveau med mange småbakker og små søer og moser. Blandt andet er de fleste af søerne i Rude Skov dannet, hvor der har ligget klumper af is tilbage efter sidste istid med særligt Agersø og Løjesø som gode eksempler.
Området mod Gl. Holte og Vedbæk er særligt formet af istidshavet og stenalderhavet, der har gravet sig ind i det eksisterende landskab. Havniveauet var efter istiden væsentlig højere end det nuværende, hvilket forklarer, at vi finder kystskrænter helt inde ved golfbanen i Gl. Holte og ved Maglemosen.
Den sydlige del af kommunen med Holte, Øverød, Søllerød og Nærum består især af et højt niveau med bundmoræneflader gennemskåret af en tunneldal, der skærer sig gennem kommunen fra Furesøen ved Næsset, gennem Søllerød Sø, Attemosen, syd om Trørød Hegn og ud til Vedbæk. Syd for Nærum gennemskæres området af Mølleådalen, der ligeledes er en tunneldal.
Bundmorænefladerne er dannet under isen i takt med, at den har bevæget sig over landskabet og afrundet de tidligere landskabsformer. Bundmorænelandskabet er således kendetegnet ved at være et forholdsvist fladt terræn uden de store ændringer i relieffet. Tunneldalene er ligesom Bundmorænelandskabet dannet under isen men af smeltevand under højt tryk, der har gravet sig ned i terrænet på sin vej mod gletsjerporten mod vest. Forskellen i terræn mellem bundmorænelandskabet og tunneldalen ses nok tydeligst ved krydset mellem Kongevejen og Øverødvej. Geels Bakke og den modstående bakke i Holte mod nord er således ikke ”rigtige” bakker, men blot eksempler på det oprindelige højere terræn, mens dalen imellem viser, hvor meget materiale smeltevandet under isen har været i stand til at erodere bort.
RudersdalBjerge er en formidlingsindsats omkring ni høje punkter i Rudersdals natur med både en geologisk og en kulturel historie.