- at kultur, natur og idræt er tilgængelig for alle kommunens borgere.
- at kultur, natur og idræt bidrager til den forebyggende og rehabiliterende sundhedsindsats i kommunen.
- at tilbyde tidssvarende fysiske rammer for kultur-, natur-, fritids-, - og idrætslivet og for at støtte foreningerne i deres arbejde.
Kultur og fritid
Der skal fortsat udvikles nye, attraktive muligheder for et godt og sundt kultur- og fritidsliv for kommunens borgere uanset alder. Der skal være plads til alle former for aktiviteter såvel organiseret som selvorganiseret. Kendskabet til kulturens mange muligheder, herunder kulturarv og natur, skal udbredes.
Kort over områder til offentlige formål
Vi arbejder for
Retningslinjer
Åbn / Luk alle
Kommunen skal tilbyde gode rammer for kulturoplevelser i form af faciliteter og institutioner.
Det skal tilstræbes, at der er en jævn fordeling af tilbud og god tilgængelighed for alle.
De fysiske rammer skal vedligeholdes og om muligt udvikles og udbygges for gennem gode faciliteter at støtte foreningerne i deres arbejde.
Der udlægges arealer til offentlige formål som vist på kort:
Generelle rammer
Åbn / Luk alle
Der skal udlægges en cykelparkeringsplads pr. ti personer et møde- eller forsamlingslokale er beregnet til, en plads pr. 70 m2 kontorareal og en plads pr. 50 m2 undervisningsareal.
Redegørelse
Åbn / Luk alle
Områder til offentlige formål kan omfatte:
Funktioner til kultur:
- Kulturcenter
- Bibliotek
- Museum
- Kunstudstilling
- Biograf
- Teater
- Forsamlingshus/Medborgerhus
Funktioner til fritid:
- Idrætshal
- Idrætsanlæg
- Svømmehal
- Udendørs tennisanlæg
- Tennishal
- Skaterbane
- Musikskole
- Ungefaciliteter
- Spejderhytte
- Klatretårn
- Petanquebane
- Skydeanlæg
I Rudersdal Kommune er der mange grønne områder, som kan benyttes til rekreative formål og fysisk aktivitet.
Områder til offentlige formål og rekreative områder fremgår på kort:
Kort over områder til offentlige formål
I andre områder, som hverken er udpeget til offentlige formål eller rekreative områder, kan der også etableres funktioner til kultur og fritid i et vist omfang.
Rudersdal Kommunes kulturpolitik er en samlet introduktion til den vision og de værdier, der ligger bag de enkelte fagpolitikker og strategier, fx biblioteksstrategien og ungestrategien.
Rudersdal Kommunes kulturarvspolitik bygger ambitiøst på at sikre og bevare kommunens grundlæggende kulturhistoriske værdier med naturen og det historisk betingede kulturlandskab i fokus.
Rudersdal Kommune ønsker med idræts- og motionspolitikken at understøtte alle borgeres gode liv i kommunen. Det grundlæggende mål med idræts- og motionspolitikken er at skabe gode vilkår for idræt og motion til alle.
Frivillighedspolitikkens overordnede mål er at skabe så gode og optimale rammer som muligt for den samlede frivillige indsats i Rudersdal Kommune.
Politikken rummer det brede frivillighedsperspektiv, det folkeoplysende, det frivillige sociale samt det kulturelle aspekt i forhold til frivillige kulturaktører. Politikken udstikker de overordnede rammer og værdier for arbejdet med frivillighed i kommunen.
Kulturaktiviteter og -oplevelser er med til at skabe levende bymiljøer og fællesskaber.
Kultur- og fritidstilbuddene bruges flittigt af kommunens borgere. Det medvirker til at give borgerne et aktivt liv i form af oplevelser, motion, samvær, relationer og kompetencer.
Der er ca. 480 foreninger i Rudersdal Kommune. De frivillige foreninger dækker såvel grundejer- og haveforeninger, idræt, unge, kultur, aftenskole og socialt arbejde.
I Rudersdal er der tre ungemiljøer, et klubtilbud og musikfællesskaber med øvelokaler.
- Fløjen i Birkerød
- Villaen i Holte
- Gården i Nærum
- Klubliv i Vedbæk
- Musikfællesskab med øvelokaler på Kulturcenter Mariehøj
- Musikfællesskab med øvelokaler i Performancehuset
De kommunale tilbud til unge skal være kendetegnet ved at være tidssvarende, attraktive og fleksible. Fokus er på fællesskaber gennem ungdomskultur, demokrati, dannelse, uddannelse og oplevelse.
Fællesskaber tilbydes i planlagte aktiviteter, læringsforløb, støtte til rammer for selvorganisering og opfordring til engagement og initiativ. Sæsonaktiviteter udføres periodevist på steder som Rudersdal Skatepark, Vedbæk Havn mv.
Rudersdal Biblioteker er Hovedbiblioteket i Birkerød, lokalbibliotekerne i Holte og Nærum samt et mindre bibliotekstilbud i Vedbæk.
Bibliotekernes hovedopgave er at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet.
Sammen med øvrige aktører understøtter bibliotekerne kommunens visioner om en god leve- og bokommune, hvor kulturelle fællesskaber og aktiviteter modvirker ensomhed, fremmer trivsel og mental sundhed og medvirker til at skabe livsglæde og det gode liv.
Rudersdal Biblioteker understøtter og fremmer livslang læring, læsning, dannelse, demokrati og fællesskab.
Musikskolens primære målgruppe er børn og unge mellem 0–25 år, hvor billedskolens primære målgruppe er 7-18 år.
Udbuddet af undervisning og aktiviteter skal være alsidigt, så det henvender sig til bredden, såvel som særlige talenter.
Fællesskabet omkring aktiviteter og undervisning udvikles til stadighed.
Rudersdal Museum består af tre afdelinger:
- Kulturhistorisk museum, som har faste og skiftende udstillinger på Mothsgården i Søllerød
- Arkæologisk udstilling af gravfund fra jægerstenalderen mv. - Vedbækfundene på Gl. Holtegård
- Historisk Arkiv i Nærum, som både fungerer som kommunearkiv og varetager lokalarkivfunktionen for hele Rudersdal Kommune.
Rudersdal Museer er et statsanerkendt, kulturhistorisk museum, som indsamler, registrerer, bevarer samt forsker i ansvarsområdets kulturarv, som formidles gennem udstillinger, arrangementer, publikationer mv.
Rudersdal Museer lægger vægt på at formidle kulturarven til alle målgrupper, i et bredere perspektiv, som også har interesse ud over kommunens grænser. Museet rådgiver forvaltningen vedrørende bevaring af bygninger og kulturmiljøer og støtter og vejleder endvidere lokale frivillige foreninger og organisationer.
Der arbejdes desuden på at finde en ny placering til Vedbækfundene i Vedbæk.
I Rudersdal Kommune arbejdes der aktivt med kunst ud fra kunsthandleplanen ’Kunsten tæt på borgerne’.
Kunsthandleplanen har til hensigt at gøre mødet med kunsten levende og nærværende for kommunens borgere. Kunsthandleplanen skaber grundlag for fællesskaber, dannelse, kreativitet og sundhed gennem oplevelser med kunstnerisk indhold.
Et af kunsthandleplanens fokusområder er kunst, der skaber synergi med og indgår som facilitering og løftestang for øvrige områders kerneopgaver. Særligt i forhold til sundhedsområdet. Projekterne har bl.a. fokus på, hvordan kunst kan fremme sundheden – både generelt, men også i forhold til den forebyggende- og rehabiliterende indsats. Der afdækkes løbende metoder og tilgange samt mulige samarbejdsflader på tværs af kommunens områder i forhold til, hvordan kunst kan bidrage til at løfte den fælles sundhedsopgave.
Der er to primære kulturelle samlingssteder i Rudersdal Kommune:
- Kulturcenter Mantziusgården i Birkerød
- Kulturcenter Mariehøj i Gl. Holte
Begge steder er fysisk ramme og omdrejningspunkt for mangeartede kultur- og fritidsoplevelser – både for de frivillige kultur- og fritidsforeninger og for den kommercielle kultur.
Derudover er der flere mindre kulturelle samlingssteder, som fx:
- Høsterkøb Forsamlingshus
- Gl. Præstegård i Birkerød
- Kunsthallen Gl. Holtegaard i Gl. Holte
Birkerød Idrætscenter samt Biblioteksfoyeren i Birkerød rummer derudover udstillingsmuligheder.
I kommunen er der to biografer:
- Reprise Teatret på Øverødvej i Holte
- Birkerød Bio ligger i Hovedgaden
Kommunen rummer 3 store kommunale idrætsanlæg og flere mindre anlæg.
De fysiske rammer vedligeholdes løbende og udvikles i takt med, at borgernes idræts- og motionsvaner udvikler sig.
Idrætsanlæg og svømmehaller:
- Birkerød Idrætscenter
- Rudegaard Idrætsanlæg
- Rundforbi Idrætsanlæg
- Vedbæk Idrætsanlæg
- Birkerød Badmintonhal
Alle anlæg rummer også møde- og foreningslokaler.
Herudover er der en række idrætstilbud fordelt rundt omkring i kommunen. Herunder bl.a. tennis, roning og andre vandsportsgrene, golf, ridning, m.v.
Derudover er desuden idrætsfaciliteter ved kommunens skoler og Nærum Gymnasium.
For at understøtte et alsidigt idrætsliv har Kommunalbestyrelsen besluttet et grundlag for udviklingen af kommunens idrætsfaciliteter i de kommende 10 år. Strategien tager afsæt i en rapport, der består af fem delanalyser med anbefalinger til indsatser og tiltag, der kan opdatere og udvikle kommunens idrætsfaciliteter. Rapporten er udarbejdet af Kulturområdet i samarbejde med brugere/borgere, eksperter og øvrige fagområder samt eksterne samarbejdspartnere. Rapporten med anbefalinger er fulgt af en handleplan.
Udvikling af idrætsfaciliteterne i Rudersdal (Link deaktiveret)
Idræt i Rudersdal (Link deaktiveret)
74% af voksne i Rudersdal Kommune benytter sig af naturen til at være aktiv.
Enten ved idræt, motion eller til fordybelse, sammen med andre eller på egen hånd.
RudersdalRutens Univers er et unikt motions-, oplevelses- og naturunivers, der skaber nye og spændende muligheder for et sjovt, aktivt og oplevelsesrigt udendørsliv.
Idrætsanlæggene kan tillige bruges som udgangspunkt for selvorganiseret aktivitet.