- at borgere i Rudersdal Kommune har mulighed for at leve et sundt liv
- at borgere i Rudersdal Kommune har mulighed for et aktivt hverdagsliv og kan indgå i fællesskaber
- at sikre god tilgængelighed til det offentlige rum og faciliteter i naturen, der kan fremme borgernes aktive og sunde liv.
Sundhed og omsorg
Rudersdal Kommune ønsker at skabe livsvilkår, som fremmer det gode liv og det aktive medborgerskab, så kommunens vision om at være landets bedste bokommune realiseres for alle borgere - også for ældre borgere og borgere med handicap og psykiske vanskeligheder.
Kort over områder til offentlige formål
Vi arbejder for
Retningslinjer
Åbn / Luk alle
Der udlægges arealer til offentlige formål som vist på kort:
Kort over områder til offentlige formål
Generelle rammer
Åbn / Luk alle
Ved nybyggeri og ændret anvendelse skal der anlægges et passende antal parkeringspladser.
Ved ældreboliger, plejehjem, dag- og botilbud og lignende skal der udlægges ¾ parkeringsplads pr. bolig.
I områder uden for de stationsnære kerneområder (600 m) udlægges ¼ cykelparkeringsplads pr. bolig og en cykelparkeringsplads pr. 70 m2 kontorareal.
Antallet af parkeringspladser ved dag- og aktivitetscentre skal i hvert enkelt tilfælde vurderes i forhold til størrelse, aktiviteter og nærhed til kollektive trafikmidler.
Redegørelse
Åbn / Luk alle
Områder til offentlige formål kan omfatte:
Funktioner for ældre og borgere med særlige behov m.m.:
- Ældreboliger
- Daghjem
- Cafe
- Aktivitetscenter
- Plejecenter
- Kontorer til hjemmeplejedistrikter
Funktioner for socialområdet:
- Botilbud
- Bofællesskaber
- Åbent aktivitetstilbud
- Socialpædagogisk støtte
Funktioner for sundhed og træning:
- Genoptræningscenter
- Sygeplejeklinikker
- Rusmiddelcenter
I Rudersdal Kommune er der mange grønne områder, som kan benyttes til rekreative formål og fysisk aktivitet.
Områder til offentlige formål og rekreative områder fremgår på kort:
Kort over områder til offentlige formål
I andre områder, som hverken er udpeget til offentlige formål eller rekreative områder, kan der også etableres funktioner til sundhed og omsorg i et vist omfang.
Kommunen ønsker at fremme et aktivt hverdagsliv, hvor rehabilitering og velfærdsteknologiske løsninger understøtter borgernes selvstændighed, hvor det er muligt og relevant i forhold til den enkeltes behov.
I situationer hvor borgere ikke kan klare sig selv, støtter kommunen med den nødvendige hjælp. Ambitionen er at understøtte borgernes mulighed for at mestre eget liv videst muligt. Hjælpen tilrettelægges sammen med den enkelte borger.
Kommunen har desuden fokus på at styrke den mentale sundhed blandt ældre borgere. For at mindske risikoen for ensomhed arbejdes der på at styrke nærheden i sociale netværk og at skabe naturlige kontaktflader mellem ældre og andre borgere.
Pårørende, frivillige og organisationer i lokalmiljøet involveres og engageres aktivt i forebyggende, sundhedsfremmende og netværksskabende aktiviteter til udbygning og etablering af sociale netværk.
Rudersdal Kommune har udarbejdet en værdighedspolitik, der afspejler den vision og de værdier, som Rudersdal Kommune arbejder med i mødet med borgere og i tilrettelæggelse af indsatser. Værdighedspolitikken er samtidig et værdibaseret redskab for de ansatte i det daglige arbejde.
Værdighedspolitik (Link deaktiveret)
Der er tre aktivitetscentre for ældre borgere i Rudersdal Kommune: Bakkehuset, Rønnebærhus og Teglporten, som ligger i henholdsvis Vedbæk, Holte og Birkerød. Aktivitetscentrene er åbne tilbud til ældre borgere og tilbyder fysiske, sociale og kulturelle aktiviteter.
Kommunen råder desuden over 95 daghjemspladser inklusiv daghjemspladser for borgere med demens. Daghjemspladserne er fordelt på henholdsvis Frydenholm, Rønnebærhus og Sjælsø. Daghjem er et visiteret tilbud, som tilbydes til borgere, der har brug for støtte og pleje, vedligeholdende træning, socialt samvær og aktiverende tilbud.
Rudersdal Kommune tilbyder hjemmehjælp og hjemmesygepleje til borgere, der har behov for praktisk hjælp og personlig pleje.
Kommunen tilbyder rehabiliterende træning til borgere, der søger om eller allerede modtager hjemmepleje, og hvor der er mulighed for, at borgeren via rehabilitering kan få en mere selvstændig hverdag.
Rudersdal Kommune har anvisningsret til 568 plejeboliger. Desuden råder kommunen over 68 midlertidige plejeboliger, inklusiv døgngenoptræningspladser. Kommunen har derudover anvisningsretten til 422 ældre- og pensionistboliger.
Ifølge Rudersdal Kommunes befolkningsprognose for 2020-2032 vil antallet af 80+ årige borgere stige med 39,9 procent frem mod 2032.
Grafen viser stigning i antal 80+ årige i Rudersdal Kommune
På baggrund af den demografiske udvikling arbejdes der løbende på at tilpasse kapaciteten af plejeboliger til det aktuelle behov. Således udarbejdes der årligt en omfattende ud – og ombygningsplan på plejeboligområdet.
Til imødegåelse af det stigende behov for plejeboliger i fremtiden har Rudersdal Kommune de seneste år igangsat en række nye plejeboligbyggerier. Således forventes et nyt friplejecenter med 70 plejeboliger i Holte at stå klar til ibrugtagning i foråret 2021. Desuden er der ved at blive opført 45 plejeboliger til borgere med demens som led i udbygningen af Botilbud Ebberød. Plejeboligerne forventes klar til ibrugtagning primo 2022. Foruden opførelsen af flere plejeboliger, igangsætter kommunen en række initiativer, som skal udskyde og reducere behovet for plejeboliger på sigt, herunder aflastning i eget hjem, mere fleksibel og brugerstyret hjemmepleje m.m.
Rudersdal Kommune tilbyder ambulant genoptræning og genoptræning under indlæggelse til borgere, der har behov for det. Genoptræningen varetages på genoptræningscentrene Skovbrynet, Teglporten og Hegnsgården.
Kommunen ønsker at være landets bedste bokommune. Det gælder for alle kommunens borgere uanset handicap.
Rudersdal Kommune har derfor udarbejdet en handicappolitik, som skal sikre, at mennesker med funktionsnedsættelser kan deltage i samfundslivet på lige vilkår med andre.
Handicappolitikken skal bidrage til at skabe lige muligheder for borgere med funktionsnedsættelse under hensyntagen til den enkeltes ressourcer.
Et væsentligt udgangspunkt for politikken er, at mennesket kommer før funktionsnedsættelsen, og at kommunen vil arbejde på at fremme et livssyn, hvor der fokuseres på styrker, ressourcer, kompetencer og idéer.
Rudersdal Kommune ønsker at sikre tilgængeligheden til det offentlige rum, så mennesker med funktionsnedsættelse i videst muligt omfang har mulighed for at deltage i det almindelige samfundsliv.
Det gælder tilgængeligheden til det fysiske miljø, fx det lokale bymiljø, den kollektive trafik, i bygninger, i parker og ved veje.
Kommunens målsætning er, at kommunale faciliteter har god tilgængelighed og så vidt muligt kan benyttes uden assistance fra andre.
Desuden er det kommunens målsætning, at lokalplanlægningen tager højde for at sikre god tilgængelighed til såvel offentlige som private faciliteter, som borgere anvender i almindelighed.
Der er vedtaget en række principper for udvikling af de ejendomme, der anvendes til borgere med særlige behov. Et af principperne er, at kommunens egne botilbud skal leve op til standarden for almene ældreboliger, og at kommunen skal sikre, at der er et varieret udbud af boliger til borgere med særlige behov.
Kommunalbestyrelsen har endvidere besluttet, at kommunen i videst muligt omfang skal løse efterspørgslen efter boliger til borgere med særlige behov i eget regi. Kun i det omfang, at der er behov for en særlig specialiseret indsats, købes tilbuddet i andre kommuner eller regioner.
Rudersdal Kommune råder over ca. 95 boliger i længerevarende botilbud fordelt mellem Botilbud Ebberød og Botilbud Gefion.
Hertil kommer 71 boliger i fem forskellige bofællesskaber og 8 midlertidige botilbudspladser.
Som led i den sidste del af kommunens psykiatri- og handicapplan fra 2008 er der ved at blive etableret tidssvarende boliger i Botilbud Ebberød. Byggeriets anden etape forventes taget i brug i 2022 med etableringen af 21 nye boliger til voksne med særlige behov.
Rudersdal Kommune råder over 55 værkstedspladser i Værkstederne ved Rude Skov samt 199 åbne aktivitets- og fritidstilbud fordelt på flere forskellige dagtilbud.