- at kystens eksisterende rekreative og naturmæssige kvaliteter bevares og på sigt forbedres
- at kystens visuelle udtryk fremstår ensartet og naturligt både fra land- og vandsiden
- at sikre en sammenhængende kystbeskyttelse på et oplyst grundlag
- at nye kystbeskyttelsesanlæg er med minimal eller uden gene for brugere og beboers adgang langs kysten
- at tilgængeligheden til og langs kysten forbedres ved nye tiltag.
Kystbeskyttelse
Rudersdal Kommune har 7,5 km kystlinje, hvor man finder både beboelse, strande og Vedbæk Havn. Som følge af klimaforandringerne forventes havvandsstigninger, hyppigere og kraftigere storme og øget erosion langs kysten. Det skal vi forberede os på, samtidig med at kystens rekreative og naturmæssige kvaliteter bevares og på sigt forbedres.
Kort over risiko for oversvømmelse og erosion
Vi arbejder for
Retningslinjer
Åbn / Luk alle
Arealer, der er i væsentlig risiko for oversvømmelse eller erosion, skal som udgangspunkt friholdes for ny anvendelse, bebyggelse og anlæg. Undtaget herfra kan være samfundsmæssigt nødvendige tekniske eller maritime anlæg. Nye anlæg må kun etableres, såfremt der planlægges for tilstrækkelige afværgeforanstaltninger.
Eksisterende bebyggelse og anlæg kan sikres med afværgeforanstaltninger, såfremt de har en væsentlig økonomisk værdi, såsom beboelsesbygninger.
Ved etablering af afværgeforanstaltninger vil følgende hensyn indgå i vurderingen:
- Kystens eksisterende rekreative og naturmæssige kvaliteter bevares og på sigt forbedres
- Kysten sikres et ensartet og naturligt udtryk fra både land- og vandsiden
- Beskyttelsen tilgodeser en sammenhængende kystbeskyttelse
- Afværgeforanstaltningerne må ikke have en negativ påvirkning på nabostrækninger.
Områder, der er i risiko for oversvømmelse og erosion, er vist på kort:
Generelle rammer
Åbn / Luk alle
I de udpegede risikoområder skal der ved udarbejdelse af ny lokalplan tages stilling til behov for etablering af afværgeforanstaltninger eller friholdelse for anlæg og bebyggelse.
Redegørelse
Åbn / Luk alle
Rudersdal Kommunes plan for kystforvaltning er i overensstemmelse med kommuneplanens retningslinjer og generelle rammebestemmelser.
Kystforvaltningsplanen udpeger en planlinje og en aktionslinje. Planlinjen viser det område, hvor kystforvaltningsplanens retningslinjer er gældende. Aktionslinjen viser, hvornår behovet for kystbeskyttelse bør overvejes.
Ejendomme beliggende mellem planlinjen og aktionslinjen, er således i zonen, hvor der skal tages stilling til behovet for kystbeskyttelse.
Planlinjen er sammenfaldende med Strandvejen, da terrænet vest for Strandvejen hovedsageligt skråner stejlt opad og ikke er truet af oversvømmelse.
Aktionslinjen er sammenfaldende med den nuværende kystlinje, da de fleste ejendomme og infrastrukturer ligger så tæt på havet, at der på nuværende tidspunkt er behov for kystbeskyttelse på størstedelen af kyststrækningen.
Planlinjen og aktionslinjen er vist på kort:
Kort over risiko for oversvømmelse og erosion
De nærmere muligheder for kystbeskyttelse er beskrevet i kystforvaltningsplanen.
Kystforvaltningsplanen redegør for forudsætningerne for udpegning af risikoområder.
Af Rudersdal kommunes Planstrategi 2019 fremgår det, at kommunen i endnu højere grad vil gøre kysten til et aktiv, og at ansøgninger om kystbeskyttelse skal vurderes ud fra en samlet strategi og analyse af kysten.
Staten har som udmøntning af EU’s oversvømmelsesdirektiv udpeget 14 risikoområder, som er særligt udsatte for oversvømmelse fra hav og vandløb. Ingen af risikoområderne berører Rudersdal Kommune.
Rudersdal Kommune er myndighed på kystbeskyttelse.
Kommunen samarbejder med øvrige Øresundskommuner om kystbeskyttelse.
Sandtransporten er nordgående langs øresundskysten, hvorfor tilbageholdelse af sand kan påvirke nord for kommunegrænsen.
Samtidigt kan det have indflydelse på erosionen langs vores kyst, hvis store mængder sand tilbageholdes syd for vores kommunegrænse.