- at grundvandskvaliteten ikke forringes, da der i kommunen er en næsten fuldstændig udnyttelse af grundvandet
- at sikre rent drikkevand, også til de næste generationer
- at drikkevandsforsyningen baseres på rent grundvand og simpel vandbehandling
- at de områder, hvor drikkevandet dannes, såkaldte grundvandsdannende oplande, i særlig grad beskyttes
- at områder omkring vandforsyningsboringerne i særlig grad beskyttes
- at driften af kommunale ejendomme sker uden pesticider
- at borgere og virksomheder engagerer sig i beskyttelsen af grundvandet.
Grundvand
Rudersdal Kommune er et vigtigt vandindvindingsområde og er selvforsynende med grundvand. Næsten hele kommunen er klassificeret som ”område med særlige drikkevandsinteresser”. Derfor skal Rudersdal Kommune beskytte grundvandsressourcen så dens kvalitet og størrelse ikke forringes. Brugen af giftstoffer, der kan påvirke grundvandet, skal undgås.
Kort over grundvand
Vi arbejder for
Åbn / Luk alle
Retningslinjer
Åbn / Luk alle
Kommunen administrerer i henhold til den statslige udmelding angående områder med særlige drikkevandsforekomster (OSD):
- Ved virksomhedsgodkendelser og udpegning af industriområder skal det sikres, at grundvandet ikke forurenes.
Ved placering af aktiviteter eller anlæg for at sikre, at der ikke sker forurening af grundvandet, gøres følgende:
- Grundvandstruende aktiviteter må ikke foregå inden for de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) eller i de grundvandsdannende oplande
- Vand fra afværgepumpning, grundvandssænkninger og saltholdigt vand og lignende, der er uegnet til drikkevandsformål, skal under afvejning af lokale forhold om muligt udnyttes til natur/erhvervsmæssige formål eller lignende, hvor en ringere vandkvalitet kan accepteres
- Der gives som udgangspunkt ikke vandindvindingstilladelser til private, da alle ejendomme kan få vand fra vandværkerne.
Redegørelse
Åbn / Luk alle
For at sikre drikkevandsforsyningen i fremtiden udpeger staten områder med særlige drikkevandsinteresser (OSD). Udpegningen tager udgangspunkt i grundvandsressourcens størrelse, kvalitet og naturlige beskyttelse. I disse områder pålægger staten kommunerne forskellige tiltag for at sikre, at grundvandet ikke forurenes. Det sker eksempelvis i forbindelse med udpegning af industriområder. Rudersdal Kommune tager højde for denne beskyttelse i planlægningen.
De grundvandsdannende oplande er de områder, hvor den regn, som falder, i sidste ende bliver til drikkevand. Det betyder, at der her skal udvises ekstra opmærksomhed i forhold til, at der ikke muliggøres aktiviteter, der kan forurene grundvandet.
Det er målet, at anlæg, drift og vedligehold af kommunale arealer og bygninger mm. sker uden anvendelse af miljøskadelige giftstoffer. Kommunen har i 2019 implementeret pesticidfri drift af alle arealer ejet af kommunen.
Rudersdal Kommune arbejder for at få borgere og virksomheder til at være en del af indsatsen for at bevare kvaliteten af det drikkevand, der dannes i Rudersdal Kommune, ved selv at reducere eller undlade brug af pesticider og andre giftstoffer.