- at give mulighed for god dækning til internet og mobiltelefoni for at understøtte borgernes hverdagsliv i et moderne samfund
- at sikre hensynet til det omgivende miljø - særligt hensynet til de landskabelige kvaliteter og kulturhistoriske værdier.
Antennemaster
Formålet med antennemaster er at sikre god dækning for alle, der bruger radio- og telekommunikation. Masternes placering har stor betydning for det visuelle miljø hvorfor opsætning af antennemaster i Rudersdal Kommune skal underordne sig bevaringsværdige bygninger, bymiljøet, kulturmiljøer og landskabelige kvaliteter. Placering af master er særligt aktuelt ved udrulning af 5G-netværk.
Kort over antennemaster
Vi arbejder for
Åbn / Luk alle
Retningslinjer
Åbn / Luk alle
Nye antenner skal, så vidt muligt, placeres på eksisterende master eller på eksisterende, høje bygninger eller tekniske anlæg.
Antenner skal i hvert tilfælde så vidt muligt tilpasses konstruktion og arkitektur ved det enkelte hus.
Nye master skal udformes således, at der er plads til, at flere teleoperatører kan etablere antenner på masten.
På og omkring bevaringsværdige bygninger må der som udgangspunkt ikke etableres synlige antenner.
Antenner eller master må som udgangspunkt ikke placeres inden for afgrænsningen af en bevarende lokalplan eller en lokalplan med bestemmelser om bevaringsværdigt miljø. Hvis antennen opføres for at opnå en tilfredsstillende dækningsgrad, skal den placeres, så den er mindst mulig synlig fra gadeplan eller til bevaringsværdige landskaber og fredede arealer. Det kræver i hvert tilfælde en konkret og individuel vurdering.
På bygninger med høj bevaringsværdi vil der kun i helt særlige tilfælde blive givet tilladelse til etablering af antenner. Særlige tilfælde er, når der ikke findes alternative placeringsmuligheder. Antennen skal i de tilfælde enten kunne bygges ind i eksisterende bygningsanlæg eller placeres og udformes, så den ikke påvirker de bærende bevaringsværdier.
I kommunens fredede områder, bevaringsværdige bymiljøer og udpegede kulturmiljøer, er der som udgangspunkt ikke mulighed for at etablere antenner. Dette kan kun opnås, hvis der ikke findes alternative placeringsmuligheder, og sendemasten enten kan bygges ind i eksisterende bygningsanlæg eller placeres og udformes, så den ikke påvirker de bærende bevaringsværdier.
Opsætning af nye antennemaster skal ske på en måde, så de visuelle påvirkninger begrænses mest muligt. Der skal foretages en vurdering af de visuelle påvirkninger.
Der skal ved etablering af antenner og master også tages hensyn til den visuelle fjernvirkning.
Ved forhøjelse af eksisterende master, samt ved udskiftning af eksisterende master til højere master, skal der tages hensyn til bevaringsværdige bygninger og bymiljøer, bevaringsværdige landskaber og fredede arealer samt den visuelle fjernvirkning. Der skal i hvert enkelt tilfælde foretages en afvejning af hensynene til dækningsgrad f.eks. i forhold til indgrebet i de landskabelige og naturmæssige værdier i området.
Antallet af master i det åbne land skal begrænses af hensyn til landskabet og naturen. Antennemasterne skal placeres således, at de træder mindst muligt frem i landskabet og naturen og gerne i ly af beplantning.
Antennemaster må som udgangspunkt ikke opstilles inden for fredede arealer, Natura 2000 områder, strandbeskyttelseslinjen, kirkebeskyttelseslinjen, fortidsmindebeskyttelseslinjen, sø- og åbeskyttelseslinjen, fortidsmindebeskyttelseslinjen og beskyttede værdifulde/bevaringsværdige landskaber.
I forbindelse med ansøgning om opsætning af antennemaster skal der altid foretages en vurdering af mastens visuelle påvirkning.
Antennemaster skal fjernes senest seks måneder efter, at de er taget ud af drift.
Ved placering af antenner og antennemaster tilstræbes en placering indenfor følgende typer af områder, i prioriteret rækkefølge:
- Erhvervsområder
- Områder til offentlige formål af teknisk karakter som fx brandstationer, vandtårne og varmecentraler
- Områder udlagt til andre offentlige formål, primært sportspladser med høje lysmaster, ved eller på tekniske anlæg i tilknytning til stationer eller motorvejstraceer
- Bycentre, hvor der er mange skilte, ventilationskanaler, skorstene og master
- Boligområder
- Byparker, grønne områder og i de åbne landskaber, uden at de landskabelige kvaliteter forringes.
Redegørelse
Åbn / Luk alle
Private antenneanlæg/paraboler og fællesantennemaster der bliver brugt til at modtage TV- og radiosignaler i boligerne, er ikke omfattet af masteloven. Reguleringen af de private anlæg er beskrevet på siden om befolkning og boliger.
Etableringen af antenneanlæg er primært reguleret af planloven, byggeloven og naturbeskyttelsesloven samt bekendtgørelse af lov om etablering og fælles udnyttelse af master til radiokommunikationsformål m.v., også kaldet masteloven. Du kan få et overblik over reglerne i mastevejledningen, der er udarbejdet af Energistyrelsen i 2016.