- at kommunen bidrager til opfyldelsen af Parisaftalens målsætninger og det nationale mål om et klimaneutralt Danmark. Det er et fælles ansvar og kræver indsatser fra både borgere, virksomheder og kommunen
- at nedbringe energiforbruget og CO2-udledningen i de kommunale bygninger og i kommunen som helhed
- at understøtte borgere og virksomheders ønsker om en grønnere varmeforsyning og gøre det lettere at vælge et grønt alternativ til fx olie- og naturgas
- at øge tilslutningen til fjernvarmeforsyningen og gradvist udfase fossile energikilder i fjernvarmeproduktionen
- at udbrede grønne alternativer til fx olie og naturgas til individuel opvarmning i områder uden fælles varmeforsyning
- at understøtte målet om en grønnere varmeforsyning gennem øget samarbejde på tværs af kommuner og forsyningsselskaber.
Energiforsyning
Rudersdal Kommune har fokus på at bidrage til reduktion af udledningen af C02. Det er afspejlet i kommunens Klima- og Energipolitik fra 2017, som bl.a. fokuserer på grøn identitet, energieffektive bygninger, grøn energiforsyning og grøn transport, samt i deltagelsen i projektet DK2020, der skal munde ud i en egentlig klimahandlingsplan henimod klimaneutralitet senest i 2050.
Kort over varmeforsyning
Vi arbejder for
Åbn / Luk alle
Retningslinjer
Åbn / Luk alle
Varmeforsyningen af kommunens byzoneområder er vist på kort med områder til henholdsvis naturgas og fjernvarme.
I landzone skal de grønne kiler og værdifulde landskaber friholdes for større tekniske anlæg, herunder vindmøller og solenergianlæg jf. retningslinjer på undersiden 'Værdifulde landskaber':
I byzone kan solceller og solfangere placeres på eksisterende byggeri eller i tilknytning til, hvis det kan ske uden at påvirke landskabelige, kulturhistoriske og arkitektoniske bevaringsværdier, eller uden at de i væsentlig grad skaber visuelle gener for omgivelserne.
I forbindelse med ansøgninger om etablering af jordvarme baseret på vertikale boringer, skal det sikres, at anlægget ikke indebærer risiko for at påvirke vandressourcerne i væsentligt omfang, jf. Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM).
Inden for byzone, hvor der er udlagt fjernvarme, er der i forbindelse med ”ny bebyggelse”, tilslutningspligt til den kollektive opvarmningsform, som forsyner det pågældende område. Her defineres "ny bebyggelse" som nybyggeri eller større renovering af eksisterende bebyggelse.
Ved byudvikling og nye lokalplaner er det nødvendigt at sikre tilstrækkeligt areal til opsætning af varmepumper, så de kan overholde de vejledende støjgrænser, såfremt der planlægges med individuel varmeforsyning.
Miljøstyrelsens støjgrænser for både virksomheder (udendørs støj) og for lavfrekvent støj (indendørs støj hos en evt. nabo) skal overholdes.
Der må ikke planlægges anlæg, byggeri eller andre dispositioner, der hindrer etablering af de på kortet angivne højspændingsanlæg.
Redegørelse
Åbn / Luk alle
Rudersdal Kommune bidrager til opfyldelsen af Parisaftalen og de nationale klimamål om et klimaneutralt Danmark ved at have fokus på reduktion af udledningen af C02 og på grøn energiforsyning. Det er afspejlet i kommunens Klima- og Energipolitik fra foråret 2017 og i kommunens deltagelse i projektet DK2020.
Med deltagelsen i DK2020 forpligter kommunen sig til at udarbejde en klimahandlingsplan, som på basis af solide data og robust viden viser vejen til netto nul-udledning af drivhusgasser indenfor alle sektorer senest i 2050 og til klimatilpasning, herunder at nødvendige strukturelle tiltag prioriteres og fremskyndes.
Det er et fælles ansvar, som kræver indsatser fra både borgere, virksomheder og kommunen.
Kommunens byzoneområder er, bortset fra området omkring Ubberød – Brådebæk, udlagt til kollektive opvarmningsformer som naturgas eller fjernvarme.
Områder som i dag forsynes eller kan forsynes med naturgas og fjernvarme fremgår af kort:
I henhold til kommunens varmeplan har alle områder, som forsynes med kollektive opvarmningsformer, pligt til at tilslutte sig energiformen i forbindelse med ”ny bebyggelse”.
På lang sigt skal hele varmeforsyningen, både kollektiv- og individuel opvarmning, omstilles til grøn og fossilfri varmeforsyning.
Der er mulighed for etablering af individuel energiforsyning fx varmepumpe eller jordvarme, hvis man bor udenfor de kollektive forsyningsområder (naturgas og fjernvarme). Det er gode alternativer til oliefyr.
I byzonerne er der tilslutningspligt til kollektiv opvarmning. Der kan dog i særlige tilfælde dispenseres fra tilslutningspligten. En af forudsætningerne er, at det ud fra en miljømæssig helhedsbetragtning er hensigtsmæssigt at anvende alternative opvarmningsformer frem for en kollektiv opvarmningsform. Det kræver en dispensation fra kommunen.
Solceller er paneler der producerer elektricitet og kan være monteret på husets tag. Elektriciteten kan bruges i huset, og evt. overskydende strøm kan sælges. Solfangere kan bruges til at opvarme vand i huset.
Kommuneplan 2021 udpeger ikke områder med mulighed for at etablere vindmøller. Vindmøller er store tekniske anlæg, der påvirker både visuelt og med støj. Hensynet til beboelse, bevaringsværdige og fredede landskaber samt naturinteresser gør at der ikke findes egnede områder i kommunen, hvor der kan opstilles vindmøller.
Kommuneplanen skal indeholde retningslinjer for beliggenheden af tekniske anlæg, herunder arealer til fælles biogasanlæg.
Ved planlægningen af fælles biogasanlæg skal der tages hensyn til en hensigtsmæssig lokalisering i forhold til husdyrbrug, jordbrugsforhold, beskyttelsesinteresser og egnet infrastruktur.
På baggrund af det beskedne husdyrhold i kommunen (primært heste) vurderes det, at der ikke umiddelbart er grundlag for at etablere biogasanlæg i kommunen.
Kommunen vil gennem en fortsat energispareindsats i egne bygninger og tekniske anlæg reducere kommunens samlede energiforbrug. Det bidrager til en CO2-reduktion af kommunens udledning som virksomhed. Målet for perioden 2016-2021 er en CO2-reduktion på 15 procent.
Hovedfordelingsledninger og regulatorstationer til transmissionsledninger samt hovedtransformatorstationer og elkabler
kan anlægges og vedligeholdes i overensstemmelse med gældende love mv.
El-transmissionsnettet, som er vist på kortet, er sikret ved en tinglyst deklaration. Læs mere om forsigtighedsprincipper, beplantning ved jordkabler, fremtidige planer og øvrige generelle informationer vedrørende El-transmissionsnettet på energinets hjemmeside: